Peeling


Peeling

Nu känns det som sommaren börjar lida mot sitt slut, likaså semestern och sommarlovet och vardagen närmar sig.

Det som oftast sker under en längre tids ledighet är att man antingen smörjer sin hud mycket mer och oftare än under övriga året. Vi använder till exempel solskyddsfaktorer i flera omgångar och after-sun produkter och fuktgivande krämer efter sol och salta bad.

Eller så blir det lite tvärtom, att man tappar rutinerna kring sin dagliga hudvård. Man slarvar för att man är på landet eller inte orkar packa med sig hela badrumsskåpet.

Oftast känner man sig ändå fräsch under sommaren, man är lite solkysst och man ser avslappnad ut av ledigheten, men efter ett par dagar eller veckor i verklighetens land upplever man ett förfall.

Detta kan låta drastiskt men det ligger lite sanning i det, och självklart är detta förfall inte något som inte går att rädda. Men det man upplever och ser är sviterna efter solen eller slarv av hudvårdsrutiner.

Vi har en förmåga att bli förblindade av solen och inser inte hur den torkar ut vår hud, men eftersom cellförnyelse processen tar sin tid (i genomsnitt 28-35 dagar) så kommer resultatet lite släpande. Så i takt med att solbrännan försvinner kan vi uppleva oss mer glåmiga än vanligt.

Men det finns en sak som man kan “kicka igång” huden med för att bibehålla sommarens fräschör och som man dessutom brukar vara lite försiktig med under sommaren då man inte vill tappa brännan, och det är peeling.
Regelbunden användning av en peelingprodukt ger huden lyster och huden blir klarare och jämnare.
Det resulterar även i att huden tar upp efterföljande produkter bättre, så som serum, kräm eller mask.

Det finns olika typer av peeling och vilken man ska använda, väljs efter hudtyp.
Effekten är densamma för samtliga och målet är att avlägsna döda hudceller.

 

Om olika peeling i korthet.

Kornpeeling:

Är precis som det låter en peeling med små korn i. Produkten masseras i cirkelformade rörelser in över området. Också den vanligaste varianten av produkt.

VIKTIGT att tänka på, är att det inte är trycket eller gnuggandet som avgör effekten utan friktionen som uppstår mellan fingertopparna/handen och huden. Så jobba med en lätt hand och låt kornen rulla över huden.

Enzympeeling /Gommage

En mildare typ av peeling, dock inte mindre effektiv. Enzymerna hämtas från växtriket. Peelingen läggs oftast på i ett tjockare lager och lämnas kvar över huden i ca 10 minuter, då den sköter sig själv och skonsamt ”luckrar” upp de döda hudcellerna. Perfekt för en känslig hy eller en blommande akne.

En gommage peeling appliceras i ett tunnare lager och när peelingen torkat, rubbar man av den. Viktigt att tänka på är att man fixerar huden, spänner området där man ”suddar” bort peelingen. En gommage peeling bör inte användas på en äldre hud eller om man har brustna blodkärl i ansiktet.

Syrapeeling:

Finns i många olika former och kan vara milda till mycket kraftfulla. Här är det viktigt att man anpassar valet av peeling efter hud typ och har man en känslig hy kanske man bör välja en annan typ av peeling.

Vid användande av syrabaserade peeling produkter upplever man ofta en stickande och pirrande känsla i hyn, detta för att denna peeling arbetar sig nedåt i de olika hudlagren.

Hur långt ner produkten når är olika från produkt till produkt och baseras på molekylstorleken i huvudingrediensen.

Den allra vanligaste syrapeelingen innehåller AHA syra en glykolsyra som vanligtvis utvinns ur sockerrör eller omogna vindruvor.

Vad kan man vänta sig.

Gemensamt för samtliga peelingar är att en nyare, friskare hud träder fram. Till viss del stimuleras hudens kollagen produktion och regelbunden användning förbättrar och stärker hudens skick.

Bra att veta/Viktigt att tänka på.

Tänk på att gå efter varje enskild produkts rekommendation av användning.
Man uppnår inte bättre eller snabbare resultat av överanvändning, utan det kan leda till att huden blir stressad och reaktiv.
Använd heller inte peeling på öppna sår, inflammerad akne eller i kombination av receptbelagd aknemedicinering.

Solskyddsprodukter rekommenderas alltid, men efter peeling behandling är huden något tunnare eftersom det översta hudlagret exfolierats ned något och då är vikten av solskydd hög.

Det finns såklart peeling produkter för kroppen också. Använd aldrig en kroppspeeling i ansiktet. Kornen i en kroppspeeling är oftast grövre och inte lika finslipade vilket kan leda till att små, små mikroskopiskt små rivsår bildas på hyn i ansiktet och då kan syramanteln i hyn rubbas, och huden blir i förlängningen känslig och mer mottaglig för bakterieangrepp.

Huden i ansiktet är mycket tunnare och känsligare än på övriga kroppen.

För kroppen.

När du gör en kroppspeeling bör du arbeta med snabba, stora cirkelformade rörelser.
Här är det precis som i ansiktet inte trycket som utgör effekten utan friktionen som uppstår.

Arbeta alltid i riktning mot hjärtat, så peelar du armen börjar du från handleden och arbetar dig uppåt, likadant men benen. På magen ska du tänka på att arbeta mer urs alltså i tarmarnas riktning och på ryggen där det kan vara svårt att nå själv kan du peela lite längre, för där har du tjockast hud på hela kroppen.

Det kan vara ett bra komplement att ha en borste med längre skaft så man kommer åt bättre på ryggen.

Man kan även när det gäller kroppen göra en ”dubbelpeeling” då exfolierar du som ovan med din kroppsskrubb och den använder du en fuktad peeling vante med lite av din duschkräm på och arbetar igenom kroppen ytterligare en gång. Skölj sen av kroppen noggrant.

Glöm inte att smörja in dig efteråt. Detta ger dig den totala effekten av silkeslen hud.

Vi tipsar om dessa produkter. Kika in i shopen för att läsa mer om vardera produkt! 

 Decleor, Aroma Cleanse Phytopeel, Natural Exfoliating Creme (Enzym/Gommage)
Maria Åkerberg, Saltscrub (Kropp)
Akademikliniken, Pure Tripel peel (Kemisk)
Elemis Skin Buff (korn)
Bliss, Pore Perfecting Facial Polish (korn)
Dermalogica, Daily Microfoliant  ( Enzym)
Recipe for men, Facial Scrub (korn)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 − 14 =