Dag och Nattcrème

Steg-3 Vårda

 

Vi har dykt ner och fördjupat oss i det två första stegen i den grundläggande hudvården och det har blivit dags för steg-3 vårda.

 

Huden är kroppens största organ vilket man inte alltid tänker på eller vet.

Ju smidigare och mjukare din hy är desto större motståndskraft har den.

 

Det är därför viktigt att återfukta den, att återfukta och mjukgöra motverkar inte bara uttorkning vilket kan leda till att motståndskraften avtar, det minimerar även att bakterier får fäste på hudytan.

En torr hy är mer benägen att få eksem vilket innebär att hudens yttre skydd blivit skadad och en inflammation uppstått.

 

En crème vårdar alltså hudytan genom att mjukgöra och återfukta, detta stärker hudens skyddsbarriär och motverkar fuktförlust.

Vår hud utsätts dagligen för nedbrytning av yttre faktorer, väderväxlingar, föroreningar, UVA-UVB strålning (genom sol, lysrörsbelysning, datorer mm) tänk även på att när huden varit i kontakt med vatten är det extra viktigt att smörja in sig.

 

En crème arbetar bara på hudytan och väljs efter hudtyp eller tillstånd i hyn.

Tänk på att huden ständigt är under förändring och att behoven växlar. Lär känna din hy och dess behov för att tillgodose den med rätt näring och mjukgörandeeffekt.

 

Till kategorin vårda hör, dagcrème, 24-h crèmer, nattcrèmer, ansiktslotioner vad som skiljer dessa åt är framför allt konsistenserna.

Har man en fetare hy kanske man vill ha en lättare crème en lotion eller emulsion, en torrare hy kräver ofta en rikare crème.
Flera hudvårdsmärken har 24-h crèmer, en vårdande produkt för både morgon och kvällsapplicering.

Detta är en generell uppskattning och kan fungera som en lite enklare förklaring eller tumregel när man väljer sin vårdande produkt.

 

Vad som skiljer en dag och nattcrème åt och varför man bör ha två olika produkter är framför allt för att en nattcrème innehåller mer aktiva ingredienser och är oftare mycket rikare i konsistens för att möta upp hudens behov.

Under natten repareras och renas kroppen och huden.  Vi möter därför upp dess behov och tillgodoser den och ger den förutsättningarna för att återfå lyster och smidigheten. Detta gör att vi vaknar upp med en avslappnad hud och en ny fräschör.

Dagcrèmer är ofta lite lättare, jämfört med nattcrèmer och detta för att vi inte vill känna oss allt för mastigt insmorda under dagen samt för att vi även applicerar solskydd och makeup dagtid.

 

Tips på bra vårdande dag och nattcrèmer.

För känsliga hy:

Dermalogica Barrier Repair   *

Decléor Aromessence Rose dórient Balm

 

För mogen hy:

Decléor Orexellence Day Creme   *

Decléor Orexellence A M Y Night Balm

 

För fuktfattig hy:

Akademikliniken Pure Antioxidant Crème   *

Elemis Biotec Skin Energising Night Cream

 

För fet, oren hy:

Dermalogica Active Moist   *

Maria Åkerberg Face Balm Clearing   *

Läs mer om produkterna genom att klicka på länken.

*) Kan med fördel användas som 24-h crèmer.

 

Enjoy!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + fem =