,

Retinol – därför ska du använda det!

Retinol är en riktigt populär komponent i hudvård, detta tack vare dess effektivitet och egenskaper. Den fungerar för de allra flesta hudtyper och är en superingrediens för att motverka ålderstecken, faktiskt en av de få som verkligen kan göra skillnad. Visste du att retinol och solskydd är de mest effektiva hudvårdsprodukterna mot just hudåldrande?

Vad är retinol?

Det är en effektiv A-vitamin som tack vare sina små molekyler kan penetrera huden och faktiskt nå lång ner i våra hudlager. Fördelen med detta är att ingrediensen faktiskt når dit den gör mest nytta.

Vad gör retinol?

En väl sammansatt retinol-produkt kan minimera rynkor och fina linjer, förbättra en ojämn hudton, stärka hudens fasthet. Den kan även reglera talgproduktion, förhindra tilltäppta porer och hämma bildandet av bakterier som orsakar acne. Av dessa anledningar använder många retinol både i förebyggande syfte och för att behandla acne. Men mest pratas det nog om retinol för dess fina verkan på linjer, pigmentering och slapphet i huden.

Detta behöver du veta om retinol:

Eftersom det är en aktiv produkt kan det hända att din hud reagerar negativt. Vanligt är rodnad, torrhet, ljuskänslighet. Dessutom behöver du använda produkten regelbundet för att se resultat. Det är också viktigt att veta att olika produkter passar olika bra för olika personer. Vill du ha hjälp att få en produkt rekommenderad kan du göra vårt hudtest.

Såhär väljer du din retinol:

Först måste du veta vilket problem du ämnar att lösa; söker du en hjälp till acne eller för att minimera rynkor? Har du torr hud eller kanske fet? Retinolprodukter finns i allt från serum till olja till nattkräm till mask. Allt passar inte alla.  Läs på om olika produkter för att se vad som kan tänkas passa just dig. Aldrig använt retinol? Testa en produkt med lite lägre koncentration så din hud vänjer sig.

akademikliniken pure retin oil

Akademikliniken Pure Retin Oil är en kraftfull a-vitaminolja som passar en mogen hud. Reducerar fina linjer och solskador. Ökar hudens fasthet.

Såhär använder du retinol:

Vi rekommenderar alltid att retinol fasas in långsamt, framför allt om du är ovan vid att använda det eller om du är känslig. Börja med att applicera en gång varannan eller var tredje dag för att långsamt öka upp ditt användande. Är du känslig kan det räcka med 2 ggr/vecka i en dryg månad. Det viktigaste är att du inte stressar din hud och ser hur den reagerar innan du ökar på användandet. Ge det några veckor.

När ser du resultat av retinol

Du behöver använda produkten regelbundet under en längre period för att se resultat. Du kanske vet att det tar ca en månad för huden att förnya sig, så minst en månads användning. Kom också ihåg att om du slarvar med användning kommer du inte heller se några direkt synliga resultat.

Det är väldigt viktigt att veta att en hud som får retinol blir känsligare och kan behöva lite extra tillsyn. Kom ihåg att använda solskydd dagtid – även på vinterhalvåret. Din hud kan kännas lite mer reaktiv än vanligt, detta är inget ovanligt, det du kan göra för att se till att huden håller sig glad är att använda produkter som är lugnande och stärkande. Du kan även känna dig lite torrare, komplettera gärna med fuktgivande masker ett par gånger i veckan.
Eftersom ingrediensen stimulerar hudens cellförnyelse och därav ger en peelande effekt så kan du märka att du flagnar lite i början. Detta är helt normalt. Vi vill dock höja en varningens finger för att använda andra exfolierande produkter och syror på huden under tiden du använder retinol. Du kan göra huden känslig och svag.

Dermalogica Super Sensitive Shield SPF30 är en jättebra dagkräm att använda då du behandlar med retinol. Den lugnar och skyddar huden samtidigt som den innehåller SPF30 som skyddar mot solens strålar.

Sammanfattning:
Retinol är en jättebra hudvårdsingrediens som passar många hudproblem och hudtyper. Retinol-produkter finns i jättemånga olika versioner och vad som passar dig beror på vad du vill behandla och vilken hudtyp du har. Du kan få känsligare hud, så var noga med att använda solskydd och undvik andra starka produkter under tiden du behandlar huden. Sist av allt vill vi även säga att retinol inte passar alla. Vissa får ingen effekt och är överkänsliga. Gravida och ammande personer bör inte använda.

Vill du ha mer information rekommenderar vi dig att göra vårt hudtest. Daystyle har duktiga hudterapeuter som kan guida dig till en hudvårdsrutin som bör passa dig bra. Vi säljer allt inom skönhet och har alltid kunden i fokus. Köp din hudvård online hos oss 🙂

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × fyra =