,

Därför ska du exfoliera din hud!

Att exfoliera huden är något som många gör, men som många inte fått upp ögonen för. Exfoliering, eller att peela som det också kallas, är när du på olika sätt ser till så att döda hudceller försvinner. Fördelar med att exfoliera huden är många, men en av de största är att din hud bättre tar upp vårdande produkter bättre. Ligger det döda hudceller i vägen får du inte alls samma fina effekt av ditt serum eller din dagkräm. Du kickar också igång cellförnyelsen som hjälper huden att hålla sig ung och fin. När du exfolierar tar du även bort textur som gör att ditt hudsmink ligger illa. Man kan helt enkelt säga att det gör huden mjuk och len. Vi rekommenderar att du är speciellt noga med solskydd om du exfolierar huden!
Därför ska du exfoliera hudenExfoliering ska dock göras med måtta och med rätt produkter. Överexfolierar du din hud kan du få något som kallas perorial dermatit. Detta visar sig ofta runt munnen och i form av små röda, svidande prickar. Dessa är vanliga hos kvinnor och man kan inte helt sällan dra parallellen mellan starka hudvårdsprodukter, syra och exfoliering. Var därför försiktig med hur ofta du exfolierar och vilka produkter som du använder. Vi rekommenderar att du anpassar din exfolieringsrutin till vilken hudtyp du har (känslig, grov, mogen, oren osv) men en bra grundregel är att inte exfolierar mer än 2-3 ggr/vecka. Det finns så klart undantag till detta och det beror på vald metod, men var hellre försiktig än för frekvent.

Som vi nämnt finns det olika typer av exfoliering; toners med syra, masker med korn, masker med syror, masker med enzymer, mjukgörare med syra, rengöringar med syra m.m. Är du osäker på hur du ska tänka med exfoliering är du välkommen att göra vårt hudtest. För enkelhetens skull delar vi upp det i toners, rengöring och masker.

Exfolierande toner är en produkt du kan använda dagligen eller ett par gånger i veckan. Detta anpassar du efter din hudtyp. Många som använder exfolierande toners har fet hud, oren hud eller grövre hudtyp som klarar lite mer. Dessa personer kan också använda en exfolierande mask en gång i veckan utan problem. Har du en mer känslig eller tunn hud kan du använda en exfolierande toner 2-3 ggr per vecka istället för en mask.

Rengöringar med exfolierande effekt är ofta så milda att alla kan använda dem dagligen, kontrollera bara att den produkt du väljer är anpassad efter din hudtyp. En rengöring av detta slag passar sig bra för att använda som andra rengöring på kvällen. De är också bra på så vis att de förhindrar uppbyggnad av orenheter. Exempel på exfolierande rengöringar:

Akademikliniken Pure Radiance Cleanser passar de flesta hudtyper, även den känsliga, dock rekommenderar vi att en känslig hud fasar in produkten under ett par veckors tid. Denna produkt innehåller AHA som är en syra, denna exfolierar lätt och hjälper din hud att ta upp efterföljande hudvård. Pure Radiance Cleanser fungerar även strukturförbättrande och kan vara ett fint alternativ till den fetare huden. Veganvänlig.
Därför ska du exfoliera huden
Esse Refining Cleanser är ett bra alternativ för den unga eller feta huden. Istället för att exfoliera med hjälp av syra använder man sig av milda leror som på samma gång fungerar som en dammsugare och suger ut smuts. Trots att Refining Cleanser innehåller lera är den så pass mild och återfuktande att den inte torkar ut, snarare balanserar huden. Veganvänlig och ekologisk.

Dermalogica Skin Resurfacing Cleanser passar den med en mognare hud eller som har tidiga ålderstecken. Snabbar upp cellförnyelsen, fungerar strukturförbättrande och skyddar tack vare sin fina dos av vitamin E. Perfekt för dig som känner att du behöver lite mer krut i din rengöring och exfolieringsrutin. Skin Resurfacing Cleanser är veganvänlig.

Exfolierande masker är kanske det mest populära alternativet och här finns det hur mycket som helst att välja på! Fördelen med en mask är att du håller exfolieringen till de tillfällen då du är säker på att det behövs. Här kan du välja mellan en uppsjö av typer, mest populära just nu är syra- och/eller enzympeelings.

M Picaut Exfoliating Peel Mask passar de allra flesta hudtyper (undantag för en väldigt känslig hud), är ekologisk, vegansk och återfuktande. Denna mask innehåller exfolierande korn som du försiktigt masserar mot huden och på så vis avlägsnar död hud. Exfoliating Peel Mask är lämplig att använda 1-2 gånger per vecka.
Därför ska du exfoliera huden
Elemis Papaya Enzyme Peel är ett bra val för huden som behöver exfoliering men utan att huden ruggas. För en känslig eller irriterad hud är ibland friktion ett problem, med Papaya Enzyme Peel slipper du detta. För en känslig hud räcker ett par minuter medan en grövre och tåligare hud kan använda masken upp till 15 minuter. Passar att använda 1-2 gånger per vecka.

Akademikliniken Pure Triple Peel är en poppis produkt bland de som vill ha en riktigt effektiv exfoliering. Detta är en produkt för den som har bra koll på vad dess hud klarar och vill ha något mer kraftfullt. Pure Triple Peel innehåller AHA- och BHA-syror, enzymer och riskli. Om du är lite osäker på vad din hud klarar räcker det med att applicera masken utan att massera in den, låta verka ett par minuter och skölja. För en mer tålig hud går det bra att innan du sköljer av massera med fuktade fingertoppar. Perfekt för en mogen eller grövre hud! Veganvänlig.

Dermalogica Rapid Reveal Peel är en exfolieringskur som passar alla hudtyper utom en väldigt känslig eller reaktiv. Kickar igång hudens cellförnyelse, tar bort döda hudceller och ger massor av lyster. Rapid Reveal Peel används som en kur a sju veckor. Använd en tub om dagen, tre dagar i streck och sedan en gång i veckan.

Fortfarande osäker på vilken typ av exfoliering som passar dig? Gör vårt hudtest så återkommer vi med en personligt skräddarsydd hudvårdsrutin! Och du – glöm inte att vi på Daystyle har ett väldigt brett sortiment av hudvård online, inte bara exfolierande produkter.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =